Predavanja

Popis predavanja (abecedno) na konferenciji Javantura Zagreb 2014

Video snimke predavanja na Youtube Javantura kanalu www.youtube.com/user/Javantura!


AlfrescoNeo4j integracija – nova vrsta CMS aplikacija

Damir Murat

Graph baze imaju mnoge primjene, a jedna od njih je obogaćivanje i novi način pretraživanja i korištenja postojećih podataka. Ako prateći tu ideju povežemo CMS sustav Alfresco (www.alfresco.com) i graph bazu podataka Neo4j (www.neo4j.org), otvara se mogućnost kreiranja nove vrste CMS aplikacija. Dodamo li u mješavinu još i tehnologije kao što su Ext JS, D3.js i Grails, rezultat može biti vrlo atraktivan za krajnjeg korisnika.


All your base are belong to us – pristup bazama podataka na Groovy način

Dinko Srkoč

Službeni Oracleov JDBC tutorijal počinje riječima: “JDBC API je osmišljen kako bi držao jednostavne stvari jednostavnim. To znači da JDBC čini svakodnevni rad s bazama podataka laganim”. Je li moguće taj lagani rad još malo olakšati? Na predavanju ćemo vidjeti kakvu podršku radu s bazama podataka pruža Groovy (groovy.codehaus.org), popularni programski jezik za JVM.


Izgradnja otvorene i besplatne EU platforme za razvoj ICT usluga za starije osobe

Andrej Grgurić

U siječnju 2014., nakon četiri godine intenzivnog rada europski istraživački projekt universAAL (www.universaal.org), sufinanciran od strane Europske Unije, uspješno je priveden kraju. Glavni rezultat projekta je, uz otvorene alate (pretezno razvijene u obliku otvorenih Eclipse plug-inova), besplatna i otvorena (ASL2.0) platforma, bazirana na OSGi tehnologiji, koja olakšava tehničku implementaciju i djeluje kao otvoren i zajednički temelj za programere.


Java 8 JavaScript Nashorn

Miroslav Rešetar

Java 8 donosi podršku za scripting u JavaScriptu. Engine se zove Nashorn (openjdk.java.net/projects/nashorn) i nasljednik je popularnog Rhino engine-a. Za razliku od starijeg Rhino-a, Nashorn koristi invoke dynamic Java 7 mehanizam što mu omogućava puno bolje performanse. Nashorn je moderni engine, usklađen sa ECMAScript 5.1 standardom. To omogućava uporabu popularnih JavaScript biblioteka iz Java programa što otvara neke sasvim nove načine kako implementiramo naša Java rješenja. Prezentacija ima za cilj upoznati Java developera s mogućnostima integracije JavaScript-a u buduća Java 8 rješenja.


Java na klijentskoj strani – ima li budućnosti?

Ivan Vučak

U proteklih nekoliko godina Java se pozicionirala kao tehnologija izrade serverskih komponenti, ali kao da se zaboravlja da se Java koristila iza izradu Rich Internet aplikacija (RIA). Da li je Java konkurentna na području RIA te koliku ulogu u tome imaju razni sigurnosni standardi? Kako održavati postojeće RIA sustave uz općenito nepovjerenje ostalih sustava prema Java klijentskim aplikacijama? U ovom predavanju bavit ćemo se usporedbom Jave s ostalim tehnologijama te pokazati zašto strepimo kod svakog Java update-a.


Je li JavaFX pravi nasljednik Swinga?

Juraj Ćutić i Aleksander Radovan

Java Swing je prisutan u Java SE distribuciji od verzije 1.2. koja je objavljena 1998. i od tada nije doživio znatnija unapređenja po pitanju vizualnih karakteristika. Java developeri su zbog toga bili primorani koristiti vanjske librarye i frameworke kako bi riješili taj veliki nedostatak Jave prilikom razvoja rich client aplikacija. Je li objavom JavaFX 2 došao trenutak da se Swing pošalje u zasluženu mirovinu? Što bi to značilo za podršku Swinga u novim distribucijama JRE-a? Je li moguće istovremeno koristiti te dvije tehnologije na istom projektu? Mogu li se iskoristiti CSS i XML za dizajniranje GUI-a Java desktop aplikacija? Postoji li vizualni alat ili Eclipse plugin za dizajniranje JavaFX GUI-a? Na sva navedena i ostala pitanja dobit ćete odgovore na našem predavanju.


Prve tri su najvažnije – skupština HUJAK-a

Branko Mihaljević i Stjepan Matijašević

Ovo nije klasično predavanje nego svojevrsni community keynote ukomponiran zajedno s godišnjom skupštinom Hrvatske udruge Java korisnika (hujak.hr). Pogledat ćemo kratko što smo postigli u nešto više od dvije godine. Osvrnut ćemo se ukratko na naše najveće uspjehe, kao što su druženja HUJAK-a, prva Java konferencija u Hrvatskoj “Java 2012”, druga međunarodna Java konferencija u Hrvatskoj JavaCro’13 (javacro.org), suorganizaciju Java dana na HrOUG-ovim konferencijama, suorganizaciju konferencija WebCamp i stvari u kojima HUJAK redovito pomaže, kao što su edukacija, certifikacija i zaposlenja, ali i na neke stvari koje nismo uspjeli ostvariti. Predstavit ćemo i naše namjere za sljedećih godinu dana, odnosno kamo HUJAK namjerava ići te kako to namjerava postići. Iako se godišnja skupština mora službeno “odraditi”, pokušat ćemo je napraviti maksimalno zanimljivom, čak i onima koji se još nisu odlučili učlaniti, pa vjerujemo da će ih to motivirati da uskoro promijene mišljenje.


Sencha Touch – napredni front-end za mobilne klijente

Denis Jajčević

Izrada bogatog sučelja za mobilnu platformu nikad nije bila jednostavnija i zabavnija. Programski okvir Sencha Touch (www.sencha.com/products/touch) omogućuje implementaciju složenih aplikacija temeljnih na HTML 5 standardu i izvršavanje u web i/ili native načinu rada. Web ili native aplikacija? Zašto razbijati glavu kad možete imati oboje odjednom. U pola sata doznajte glavne pikanterije vezane za Sencha Touch te svjedočite izradi jedne mini aplikacije i demonstraciji iste na mobilnom uređaju.


Test Automation using RobotFramework Libraries – odgođeno

Stojan Peshov

Brzi uvod u Test Automation Frameworke, Acceptance Testing i ATTD koristeći Testerone – rješenje po mjeri zasnovano na RobotFramework (robotframework.org) i njegovim proširivim bibliotekama za podršku Seleniumu i AutoIT-u. Ideja je dovesti test case bliže poslovnjacima, a ostaviti tehničkim stvari tehničkim osobama korištenjem jednostavnog business-to-tech Excel sheeta (mape) za kolaboraciju. I završiti rješenje sveobuhvatnom kontrolom pomoću Jenkins CI servera.


Vaadin – thinking of U and Ina engleskom

Peter Lehto

Vaadin (vaadin.com) je Java framework za rapidni razvoj visoko interaktivnih HTML5 web aplikacija na poslužitelju. On sakriva tehnologije prijenosa dokumenata i stanja (DOM, AJAX, JSON) i omogućuje da web aplikacije budu razvijene u Javi prema metafori desktop aplikacija. Vaadin iskorištava svu moć GWT-a, Java-to-JavaScript prevoditelja, pa je moguće razviti cijeli stog web aplikacija i nove komponente na strani klijenta bez napuštanja Java okruženja. Brzi razvoj olakšava veliki izbor komponenata i trenutni deployment na poslužitelj. Vaadin aplikacije koje se izvode na poslužitelju pružaju veliko povećanje sigurnosti, kao i povezivanje Vaadin sučelja na bilo koji postojeći backend sustav. U predavanju bit će prikazan pregled Vaadin 7.1 mogučnosti, pogled na Vaadin arhitekturu i što se zapravo događa iza kulisa frameworka, a bit će raspravljene i značajke koje donosi Vaadin 7.2.


Vert.x – asinkroni, skalabilni i poliglotni framework nove generacije

Mihovil Rister

Vert.x (vertx.io) je relativno novi, asinkroni, poliglotni framework uvjetovan događajima te baziran na JVM-u, a svojevremeno jedan od najpraćenijih projekata na GitHubu. Također, bio je i razlog ozbiljnih napetosti između Red Hata i VMwarea, koje su umalo zaustavile projekt. Cilj ovog predavanja je predstaviti Vert.x svijet, pokazati osnove, te ponuditi najbolja iskustva, prakse i preporuke pri njegovoj uporabi.


What’s new in WildFly 8 – na engleskom

Tomaž Cerar

WildFly 8 (née JBoss Application Server, www.wildfly.org) je Red Hat-ov open source Java EE 7 compliant application server. Sadrži robusnu implementaciju za WebSocket, Batch, JSON, Concurrency, JMS2, JAX-RS 2, CDI 1.1 i sve Java EE 7 tehnologije. Ispod je novi cutting-edge web server koji je u WildFly 8 dizajniran za maksimalni throughput i skalabilnost, uključivo okolinu s više od milijun konekcija. Broj portova je reduciran korištenjem multipleksiranja HTTP-a pomoću HTTP Upgrade. Role Based Access Control podržava organizacije s odvojenim odgovornosti i ograničenja za upravljanje. Uloge predstavljaju različite skupove dozvola, kao što su izvođenja runtime operacija, područja konfiguracije koja se mogu čitati ili pisati, te sposobnost za audit promjena i upravljanje korisnicima. Osim toga, novi ograničeni audit log može biti omogućen zajedno s mogućnosti za offload na sigurni syslog poslužitelj. WildFly također pruža “core” distribuciju koja je idealna za autore frameworka koji žele izgraditi vlastiti application runtime pomoću snažne WildFly 8 arhitekture. NetBeans, IntelliJ i Eclipse već omogućavaju da se WildFly koristi za razvoj, deployment i debugging. Ovo predavanje će dati pregled svih tih mogućnosti pomoću nekoliko live demo-a.


Zašto je Google Dart spas za Java programere?

Željko Kunica

Java programeri su naučili na “lijep” i strukturiran jezik. Zato im često JavaScript zadaje glavobolje. Ali JavaScript je sveprisutan i svakim danom sve popularniji. Također novi trendovi nameću “pametnije” web aplikacije što nameće još više JavaScripta. Dartlang (www.dartlang.org) je rješenje koje Java developeri razumiju i cijene! Struktura jezika vrlo je prepoznatljiva, a neke karakteristike bi bilo lijepo vidjeti u budućim verzijama Jave. Predavanje je uvod u izradu JavaScript aplikacija korištenjem Darta.

Latest News
Javantura v8 is postponed due to COVID-19-related circumstances.
Call for Speakers
Previous Conferences
All presentations at Slideshare
All videos at Youtube
Organizer
Gold sponsors


Media sponsors

Tech sponsorPartners & Friends
%d bloggers like this: